dijous, 13 de maig del 2021

 Noves metodologies a l'aula: la meua experiència personal a dia de hui

La meua experiència enguany a l'àmbit sociolingüístic de 1r ESO m'ha fet treballar de manera especial amb algunes noves metodologies. Ha estat un repte molt profitós. De moment estic coneixent i experimentant.

Aprenentatge basat en projectes (el vincule completament al treball per competències): de moment estem fent xicotets projectes que vinculen les tres matèries (Valencià, Castellà i Socials); encara no treballem completament per projectes. Per exemple, a partir de l'obra de teatre Deesses per nassos, que hem llegit a classe, hem treballat la comprensió oral i escrita i l'expressió oral i escrita (amb la lectura dramatitzada en veu alta, preguntes guiades i col·loquis a classe), i les característiques dels textos teatrals;  hem aprofundit en contiguts de Socials (Grècia i Roma, a més de xicotets tasts de la història universal) i a més hem vist temes transversals. I per acabar, per grups cooperatius han dissenyat una escena nova per a l'obra i l'han representada de memòria vestits i vestides de deesses gregues. Una activitat completíssima i que ha donat molt de joc. O un altre exemple, farem visites guiades al patrimoni ibèric i romà de la nostra ciutat, Llíria, i el projecte serà, de nou en grups, realitzar un periòdic i un programa de ràdio on reflectisquen les visites i on treballen diferents gèneres periodístics (notícia, entrevista...), a més de treballar elements de geografia (plànols...).

Aprenentatge cooperatiu: enguany és difícil degut a les restriccions, però cada vegada estic més convençuda que és fonamental. A part dels projectes que he comentat abans, que són en grups cooperatius, estic treballant molt amb parelles i és espectacular com dialoguen i s'ajuden entre ells.

Flipped Classroom (Aula Invertida): tinc les meues reserves. Ho he practicat especialment amb l'alumnat més major (4t ESO) i l'experiència és que sempre toca tornar a explicar a classe. Des de fa molt de temps crec que el que no es treballa a classe després és molt difícil de recuperar a casa. I sincerament, l'alumnat agraeix i valora molt que estigues ahí per a explicar. Pense que pot ser un suport puntual, com a reforç o ampliació, però no m'atreviria a anar més enllà, de moment.

Design Thinking: el desconec. I reconec que tinc certs prejudicis amb aquelles metodologies derivades del món de l'empresa.

Thinking Based Learning: també el desconec. Però em fa pensar que és el que, d'una o altra manera, intentem molts professors. Jo, per exemple, especialment en cursos superiors, fuig de coses com exàmens de lectura o exàmens senzillament de desenvolupar un tema i opte pels comentaris de text i les reflexions.

Gamificació: no l'utilitze massa, més enllà de tabús adaptats, pasaparaules i trivials, tot i que ha donat bons resultats. En classe de llengües, per exemple, les cartes del Dixit són estupendes per a treballar la narrativa i la imaginació. Tinc l'experiència de la meua parella, també professor (i amb molta experiència com a jugador de molts tipus de jocs, cosa que jo no tinc), que utilitza un sistema de punts i rols que li funciona molt bé.

Pel que fa als breakouts que estem coneixent, crec que el principal problema, en el meu cas, és la falta de temps i de destresa en ferramentes digitals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada